Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:45672 kpl

KILPOSTEN SUKUJUHLA LENTIIRASSA

Kaatosateisen, kovatuulisen kylmän-kolean alkukesän jatkumon katkaisi sukujuhlalle sopivasti lämmennyt ilma Lentiirassa. Kilpos-seuran ajanlaskussa oli jälleen se joka-toinen vuosi ja 27.-28.6. kokoonnuimme kylän ytimessä, lakkautetun koulun pihapiirissä kahvilaan klo 10 pintaan. Talonväki hyöri askareissaan reippaina, vaikka työpäivä oli alkanut osalla heistä jo kolmen aikaan aamuyöstä. Kahvi tuoksui ja pöydät pursuivat hyvää tarjottavaa, syötäväksi ja kotiin vietäväksi. C-rakennuksesta löytyi kirpputori, jossa ystävällinen isäntä myönsi, että toisen rompe on toiselle aarre tälläkin kertaa.

Varsinainen sukukokous pidettiin entisessä alakoulun luokassa, jossa Pentti Sutinen muisteli kouluaikojaan ja myös sota-ajan koskettavia kohtaloita. Kuhmolaisen Kauko Kilposen mielenkiintoisen luennon opastamana tutustuimme 1800-luvulla eläneen paikallisen oppaan (Renne Haverinen), Akseli Gallen-Kallelan ja kreivi Louis Sparren reitteihin Kainuun maisemissa. Paikallislehti, Kuhmolainen, oli huomioinut tapahtuman, Antero Komulaisen artikkeli löytyikin lehden sivuilta.

Linja-auto ja kuskina toiminut Jaakko Kyllönen odottelivat pihalla, imaisten kyytiinsä Kilposet (ja lukemattomat itikat) kyyditen heidät kierrokselle kirkkojen kylään. Kirveskansan kirkon seinät olivat lavealla ja taivas kattona. Puheenjohtajamme Eija piti esitelmän poltetun kirkon raunioilla ja esitteli sen keskelle pystytettyä, liuskekivistä tehtyä muistomerkkiä. Kävimme perustasoisella "terva-opinnolla" Lentiiran Lomakylässä, jossa paikan isännän, Toivo Heikkisen johdolla katsoimme filmiltä tervanteon eri vaiheet. Filmin jälkeen tervaiset itikka-öljyt ja marmeladit tekivätkin hyvin kauppansa.

Jatkoimme matkaa Lentiiran nykyiseen puukirkkoon. Raikkaat värit, kauniit urut, ja Luojan luoma alttaritaulu jätti syvän rauhan ja hengen kävijän mieleen. Kaunis yksityiskohta löytyi kastemaljasta, joka kuvasti onnistuneen suunnittelun yksinkertaista tyylikkyyttä.

Mikä miellyttävä elämys oli reissulta "kotia palata" tuntien tervettä nälkää ja kurisevan vatsansa täyttää suussa sulavalla, konstailettoman maukkaalla päivällisellä.

Yhteinen iltamme jatkui vielä luonnon ja Metsähallituksen luomissa puitteissa Sääskenniemessä, Änättijärven rannalla, tulihtalla makkaroita paistellen ja jutustellen.

Toinen juhlapäivä, suvisunnuntai alkoi aamupalan jälkeen hartaushetkellä kirkossa, jossa sanaa ja säveltä johdatteli lentiiralainen kanttori Tauno Harinen (eläkeläinen) ja Riikka Pesonen. Päätöslounaalle osallistu parikymmentä Kilposta. Ruokalistalta löytyikin iloisesti yllättänyt muutos. Aamu-varhain oli ahti suonut antejaan, joten lohisoppalautaset vaihdettiin paistetulle siialle sopiviin mataliin.

Juhla-aterian jälkeen kaikki osallistujat yhtyivät sydämensä pohjasta kiitoksiin täydellisesti onnistuneesta juhlasta. Me muutkin Kilposet voimme olla puheenjohtajamme kanssa samaa mieltä sykähdyttävästä ylpeyden tunteesta lentiiralaisesta yhteishengestä, saatuamme olla vieraina, mutta kuitenkin osana sitä, Kilposten suvun edustajina.

Toivomme mukaan uusia, tuoreita Kilpos-jäseniä luomaan kanssamme lisää tulevia muistoja.

Näin toivoo ja muisteli Anu ja Tero